25 de setembre 2008

El complot dels anells, un clàssic del cinema català

Francesc Bellmunt, a El complot dels anells (1988), ens situa davant d'una Barcelona que està vivint de ple els preparatius per a la celebració dels Jocs Olímpics. Mike 0'Brian, un reporter televisiu nordamericà de la cadena SBC, va arribar a la ciutat olímpica atapeïda de gent com tants altres periodistes aquell històric estiu de 1992. La seua missió era únicament informar sobre l'ambient esportiu, però prompte O'Brian es transformarà i s'interessarà molt més per desvelar les intrigues polítiques que no tenen suposadament res a veure amb l'esport. Entra en acció una dona, Muriel Basora, que l'incita a cercar pistes sobre un complot que comença amb un segrest fallit i una nit d'amor. Un grup armat, els independentistes del Front d'Alliberament Patriòtic (FAP), es vol apoderar del govern de la Generalitat abans de la celebració de la competició esportiva de masses. Una altra dona, Bàrbara Martí, de CTVC-4, està disposada a col·laborar amb ell per descobrir tot l'entramat revolucionari. La càmera del periodista ens introduirà al món apassionant que envolta l'esdeveniment olímpic, un món ple d'amenaces i de perill en el qual O'Brian es juga veritablement la vida.

El Complot dels anells va ser una de les pel·lícules més populars de l'incipient cinema català de finals del segle XX. En tractar-se d'un argument d'actualitat, va comptar amb una audiència fidel que s'entusiasmà amb el seguiment de la història; a la vegada, va rebre les tradicionals crítiques de tota pel·lícula enregistrada en català, ja que la manca de mitjans i la dificultat de distribució impedeixen la seua consolidació i difusió. No és una pel·lícula extraordinària, però sí força entretinguda i que va tenir un gran ressò durant anys i encara és força recordada pel públic.

Aquesta producció de Laurent Films (1988) va comptar amb un guió de Francesc Bellmunt (un dels directors de cinema catalans més prestigiosos) i de l'escriptor valencià de novel·la negra Ferran Torrent, els quals col·laboraren en unes quantes adaptacions cinematogràfiques d'obres literàries. Els intèrprets principals varen ser: Stephen Brennan (Mike O'Brian), Ariadna Gil (Muriel Basora), Mònica Huguet (Bàrbara Martí), Josep M. Por (inspector en cap Boix), Toni Moreno (Joan Giralt), Marc Martínez (Ferran).

Article d'Emigdi Subirats.

6 comentaris:

Gustau Moreno ha dit...

Recordo que va ser molt polèmica l'escena en què apareix Mònica Huguet ensenyant els pits. Diuen que això li va costar la feina a TV3, on crec que en aquella època presentava el Telenotícies.

emigdi ha dit...

És curiós com la gent em va recordant coses d'aquesta pel·lícula. Abans m'han recordat que el periodista Ramon Barnils, un dels clàssics dels anys 1980, va fer de president de Catalunya. I ara no recordava aquest fet de la Huguet, una presentadora que m'encantava, com l'Àngels Barceló.

Anònim ha dit...

jo la tinc, un bon home la va gravar de tv3 i la va rippejar.

Xavi ha dit...

La Mònica Huguet no ensenyava els pits!, i per descomptat, no va perdre la feina a TV3. Només es feia un petó de cine, o sigui una morrejada, i això va ser extraordinari perquè estàvem acostumats a veure en ella una noieta angelical. Però res més, no sé què us empatolleu!
M'agradaria saber com la puc aconseguir.

Anònim ha dit...

Xavi jo la e buscat per comprar-la pero no la e trovat. a you tube i es , i si no:

http://www.mecanoscrit.cat/modules.php?name=Pelicules&file=fitxa&id=1910

Anònim ha dit...

La podeu veure sencera a https://www.youtube.com/watch?v=D0mawPkSY1g