03 d’octubre 2008

Un negre amb un saxo

Un negre amb un saxo és l’adaptació cinematogràfica de la novel·la de Ferran Torrent, el prestigiós escriptor de novel·la negra nascut a Serafí (l’Horta). Aquesta pel·lícula va ser molt popular durant els anys 1990, ja que es va filmar en un moment d’auge del seu director, Francesc Bellmunt, que va tenir una llarga col·laboració amb l’esmentat escriptor valencià, autor d’obres amb uns grans èxits de vendes com L’illa de l’holandès, Societat limitada o Judici Final.

Ens presenta un recorregut apassionant pels llocs de prostitució més freqüentats a València, una ciutat que sembla que dóna per a molt en aquests temes. El protagonista principal és Hector Barrera. Havia estat boxejador i posteriorment redactor de successos. En un moment de rauxa es decideix a emprendre aquest trajecte que el portarà a topar-se amb personatges ben peculiars com Sandokan, La Dama Blanca, Remigi l’Artillero...

Malgrat que se li fa saber repetitivament que és arriscat endinsar-se en aquests ambients obscurs, Barrera, aquell que va ser la millor esquerra europea del pes wèlter, es converteix en un investigador de primera que pretén arribar fins al final. No cal dir que necessita d’algunes complicitats per tenir èxit, entre els quals la del Xino, el detectiu Butxana, i el Penjoll. Al bell mig de tot l’entramat de prostitutes i delinqüents, ens trobem Sam, un xic de raça negra que l’únic que pretèn és treure-li unes notes a un saxo desafinat i continuar sent negre.

L’argument se’ns presenta ben simple: Héctor Barrera està escrivint un article sobre la prostitució valenciana. Llavors un gerent d’un prostíbul, Sandokan, li ha interposat una querella per publicar-lo. Barrera s’apropa a La Dentetes, una prostituta que coneixia bé Sandokan i li aconsella de visitar L’Artillero, un exhibicionista i ex-soci del Sando. En una comissaria de policia es trobà una dona la filla de la qual havia desaparegut, l’Angelina. Va acabar el reportatge sobre l’Artillero. Hèctor s’adreçà cap al Corral de La Pacheca, allí trobà Trilita, un amic seu, fotògraf de professió, i es dirigiren cap a Hollywood per a buscar contactes i acabar amb el Sando.

S’adreçà a casa de l’Angelina i al portal es topà amb una amiga d’ella que es prostituïa. Trucà al Xino ja que volia investigar si s’estava traficant amb xiquetes. Ja a Hollywood perseguiren la xarxa de prostitució infantil. La sorpresa va ser que els pares de l’Angelina no col·laboraven ja que els havien comprat el silenci.

Entre els intèrprets cal destacar la presència d’Ovidi Montllor, al costat d’Anna Duato, Anna Barrachina, Boris Ruiz i Guillermo Montesinos.

Article d'Emigdi Subirats.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ai Serafí.... Sedaví, collons, SeDaVí.

De part d'un valencià/català de L'Horta