04 de novembre 2008

DOCTOR ZHIVAGODavid Lean va ser un director anglès amb una llarga i brillant trajectòria que considero està infravalorat malgrat la major part de la seva obra té un alt nivell, el seu conjunt fílmic és coherent des del punt de vista artístic, les seves pel.lícules han estat aclamades per crítica i públic i ha estat reconegut amb dos estatuetes de l'Acadèmia de Hollywood i una Palma d'Or a Cannes entre d'altres premis cinematogràfics.


Dirigida l'any 1965 (any del meu naixement) i basada en l'obra literària de Boris Pasternak, Doctor Zhivago és una llarga superproducció (176 minuts) produïda per Carlo Ponti per a la Metro Goldwin Mayer.


Ambientada a Rússia, des de les acaballes de l'imperi del zar Nicolàs fins el govern d'Stalin, passant per l'adveniment de la revolució boltxevic, la primera guerra mundial i la guerra civil entre l'exércit roig i el blanc, ens ofereix una magna història èpica i amorosa.


Zhivago, interpretat per Omar Shariff és un poeta i metge que perd als seus pares de petit i creix en el sí d'una família benestant de la vella i aristocràtica Rússia. La seva vida discórre entre les successives convulsions polítiques que viurà el seu país i l'amor cap a dues dones, Lara, interpretada per una radiant Julie Christie en el paper de la seva vida, i Tony, interpretada per una joveníssima Geraldine Chaplin.


Altres personatges destacasts, són el germà de Zhivago interpretat per Alec Guiness, general soviètic que voldrà recuperar l'alè del seu germà cercant la seva neboda desapareguda, i Komarowsky, interpretat per Rod Steiger, un home abjecte i amoral.


També podem remarcar una potent direcció artística amb moltes de les seves escenes localitzades a les gèlides terres de l'estepa russa (he llegit que la major part de les escenes d'exteriors es van rodar a Espanya entre Sòria i Madrid); la seva banda sonora, obra de Maurice Jarre (pare del famós interpret de música electrònica Jean Michael Jarre) amb la seva apegalosa melodia que hem sentit fins a la sacietat en fils musicals; i els nombrosos enfocaments de la càmera a traves del vidre de les finestres metàfora, potser, de la nostra visió distorsionada de la realitat.

No cal dir, que no es pot analitzar l'obra per la seva visió ideologitzada de la Unió Soviètica, doncs està dirigida per un director britànic en plena época de la guerra freda i està basada, com ja he comentat, en una obra de Boris Pasternak, que es va exiliar de la Unió Soviètica i que sembla documentat que va rebre el premi Nobel de Literatura a l'any 1958 per les pressions de la CIA a l'Acàdèmica Sueca (Doctor Zhivago va estar prohibit a la Unió Soviètica fins l'any 1988).

Obra mestra (*****)

2 comentaris:

Carles ha dit...

No sóc un gran especialista sobre Lean. Amb tot, he vist algunes de les seues pel·lícules més valorades (Doctor Zhivago, Lawrence d'Aràbia, El pont sobre el riu Kwai...) i no puc dir que m'hagen decebut. Ara bé, crec que tampoc no es pot dir que fos brillant com a director, sobretot perquè si alguna cosa es pot criticar a la seua filmografia és l'abús injustificat del metratge. Pel·lícules de tres hores de durada de les quals es podien extraure amb facilitat diverses escenes sense que el resultat ho notés negativament, ans tot el contrari. Per a mi, de les tres que he citat la que sempre m'ha agradat més és la del Pont sobre el riu Kwai, no sé si serà perquè jo era dels que m'entretenia jugant amb els Lego...

ury6 ha dit...

Jo tampoc sóc un gran especialista però m'agrada molt el seu cinema!
Al 2008 celebrem el centenari del seu naixament i jo l'hi vaig dedicar un personal homenatge...
http://ury6.blogspot.com/2008/10/homenatge-david-lean.html