Letònia és un país banyat pel mar Bàltic que actualment té poc més de 2 milions d'habitants. En la seva història ha tingut dominacions de diferent països propers com Alemanya, Suècia, Polònia i Rússia.
Aprofitant la guerra civil russa que es va iniciar l'any 1917 entre els boltxevics i el seu exèrcit roig i els militars de l'ex-exércit zarista i altres opositors agrupats sota el Moviment Blanc, Letònia va assolir la seva independència a l'any 1918, un cop acabada la primera guerra mundial.
Aquesta independència va suposar, però, l'inici d'un període caòtic que va provocar que a l'any 1919 hi haguessin tres governs: El de Karlis Ulmanis amb el suport de la Gran Bretanya; Peteris Stucka que va proclamar la república soviètica de Letònia, amb el suport de l'Exèrcit roig rus i que va ocupar la major part del país i el govern de Andrievs Niedra, que suposava un govern satèlit d'Alemanya.
En aquest context és on es desenvolupa la coproducció franco-alemanya Tir de Gràcia dirigida l'any 1976 per Volker Schlondorff .
Es tracta d'un drama rodat en blanc i negre que narra la relació frustrada entre una dona jove aristòcrata interpretada per Margarethe von Trotta i un oficial prusià sexual i afectivament reprimit. La noia es declara al militar però és rebutjada per aquest pel seu exagerat sentit del deure. Això provocarà que la dona en un entorn de guerra es deixa portar per la promiscuïtat amb altres militars i la col·laboració amb els partidaris del moviment soviètic.
Finalment, l'oficial portarà el seu sentit del deure fins les últimes conseqüències, en una mostra del caràcter rígid i amb un elevat sentit kantià del deure d'un oficial alemany que ens remetrà inevitablement a les atrocitats que es van cometre en la Segona Guerra Mundial per part de l'exércit nazi, amb elements fortament disciplinats i acrítics. El deure no es qüestiona: és simplement el deure.
Nota personal: 6
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada