25 de febrer 2010

This is Spinal Tap, de Rob Reiner

Si us agrada la música, però sobretot la història de la música, les mil i una anècdotes i llegendes sobre el comportament exagerat i boig dels grans grups i figures de la música rock; doncs, us encantarà aquesta pel·lícula - This is Spinal Tap (de l'any 1984).
En un fals documental, el director segueix el grup fictici Spinal Tap durant una gira dels EEUU a la tardor de 1982. A través d’entrevistes amb els components del grup i flashbacks veiem l’evolució del grup des dels anys 60 fins a l’actualitat. Originalment tenien una certa semblança amb els Beatles o els Stones, per després convertir-se en heavies. La pinta que tenen ara, al 1982, ens recorda als Van Halen o Iron Maiden.

Aquesta és una pel·lícula de culte per als amants de la música rock, ja que retrata a la perfecció l’estil de vida d’aquests grups, però sempre afegint-hi un puntet més – d’alguna manera com els amplificadors que utilitzen, que no paren al 10 sinó que poden pujar el volum fins a l’11! No obstant això, moltes figures del món del rock van explicar, després de veure-la, que no; que no exageraven gens.

La trama, bàsicament, és la gira pels EEUU d’un grup, Spinal Tap, una mica passada la seva millor època, amb tics dels costums del passat i incapaços de ser políticament correctes. No explicarem els millors gags ni acudits, millor que els veieu en directe – el tema de la tapa del LP, la qüestió de com és que tots els rockers estan tan ben dotats sota aquells pantalons tan estrets, els misteris dels bateries bojos (agafant com a models les morts de Keith Moon i John Bonham), són algunes d’aquestes escenes.

El director és Rob Reiner que surt a la pel·lícula com al fictici director del documental, Marty Di Bergi. Després Reiner va fer altres obres com Stand By Me o When Harry Met Sally. Els tres actors principals són Michael McKean, Christopher Guest i Harry Shearer. Tots havien estat al programa de comèdia per excel·lència Saturday Night Live.

Si us agrada saber com vivien els músics dels 70, anant en moto pels corredors dels hotels, seguits per una legió de groupies, drogant-se contínuament però rebutjant els Smarties de segons quin color... Aquesta és una pel·lícula per mirar i tornar a mirar.

Aquí tenim 4 clips.